Híreink

rögzítve:

VISSZALÉPÉS: 2017. decemberi híreinkhez

Általános lisztharmatveszély, területenként változó peronoszpóranyomás
2017. június 29. 11:14
kultúra

A szőlő gyakorlatilag mindenfelé elvirágzott, a legmelegebb vidékeken a Kékfrankos bogyói már zöldborsó nagyságúak, a korai érésű fajták fürtjei hamarosan záródnak. Az idő egyre melegebb és szárazabb. A Hajós–Bajai, a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi borvidéken – legalábbis azok nagyobb részén – május első dekádja óta nem hullott számottevő csapadék. Másutt jobban kijutott az égi áldásból, de ahol tényleg jelentős mennyiség esett, abban nem mindig volt köszönet.

 

A jelenlegi időjárás a lisztharmat számára annyira kedvező, hogy ennél kedvezőbb már nem is lehet. A fertőzés a betegség első tüneteinek megjelenése óta (május közepe) töretlen, nap mint nap újabb és újabb megbetegedések következnek be – ahogy a fertőzőanyag mennyisége nő – egyre nagyobb intenzitással. A kórokozó nemzedékei ebben a melegben rekordgyorsasággal, ötnaponta követik egymást. Permetezetlen vagy nem kellő hatékonysággal permetezett ültetvényekben a lombozat már nagyon beteg, s egyre több bogyó válik a gomba áldozatává (1. kép). A jó jel pusztán annyi, hogy a nagy meleg miatt valószínűleg lerövidül majd a bogyók fogékony időszakának hossza, a virágzás kezdetétől (május 28.) számított szokásos 50-ről 40-45 napra, azaz július első felében az ország szőlőterületének nagy részén megszűnhet a bogyófertőzés.

 

A peronoszpóra fertőzésének elsődleges időjárási föltétele a csapadék, ami igencsak változékony eloszlásban hullott az utóbbi időben, így érthető, hogy a peronoszpóranyomás országszerte meglehetősen különböző. A legszárazabb vidékeken már hetek óta nem adódott lehetőség az újabb fertőzésekhez, a legcsapadékosabb területeken (a Bükki és a Csongrádi borvidéken, valamint a Kunsági borvidék egyes részein) 12 nap során 4–6 alkalom is összejött (1. ábra). Veszélyeztetettnek számítanak még a nyugat-dunántúli és úgy általában az Északi-középhegységben található borvidékeink.

 

A peronoszpóra lappangási ideje ebben az időszakban levélen és fürtön már nagyon eltérő: levélen 4 napra lerövidülhet, míg fürtön (2. kép) akár 18 nap is lehet. Ez a jelenség évről évre sokakat megtéveszt, akik visszamenőleg próbálják megállapítani, hogy a védekezési

ültetvényekben a lombozat már nagyon beteg, s egyre több bogyó válik a gomba áldozatává (1. kép). A jó jel pusztán annyi, hogy a nagy meleg miatt valószínűleg lerövidül majd a bogyók fogékony időszakának hossza, a virágzás kezdetétől (május 28.) számított szokásos 50-ről 40-45 napra, azaz július első felében az ország szőlőterületének nagy részén megszűnhet a bogyófertőzés.

 

A rovarokat illetően egyre látványosabb a kabócák károsítása. Az amerikai lepkekabóca jelenléte helyenként már föltűnő, s vele párhuzamban lehet számítani az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabóca terjedésére is.

 

Védekezés

 

A jelenlegi időjárás – különösen ott, ahol aszály van – nagyon becsapós. Ilyenkor sokan hajlanak arra, hogy ritkábban és kevésbé körültekintően védekeznek, mint csapadékos körülmények között. Pedig a lisztharmat nagyon is „jól érzi magát”, és ahol csak egy kisebb hiba becsúszik a védekezésbe, máris megmutatkozik a fürtökön. Ha 10 naponként védekezünk, a kórokozónak két teljes nemzedékét kell leküzdenünk, ha 15 naponként, akkor hármat. A nemzedékek pedig egyre népesebbek, a populáció egyedszáma az időben hatványozottan növekszik.

 

Azok, akik pontosan követték javaslatainkat, és túlvannak már a két Sercadis-kezelésen, most kétszer egymás után (10-12 napos permetezési időközzel) Kumulus S-t (4,0 kg/ha) és tebukonazolt (lehetőleg Folicur Solót 0,4 l/ha-os adagban) használjanak együtt a lisztharmat ellen. Ahol eltértek javaslatainktól, és most nagyobb hatékonyságra van szükség, ott a Talendo Extrát (0,25 l/ha) vagy a Dynalit (0,65 l/ha) juttassák ki, előbb az egyiket, majd a másikat (a sorrend nem lényeges). Ha ez sem tűnik elegendőnek, mert sok a lisztharmatos bogyó, az utóbbiak mellé Karathane Start (0,6 l/ha) is keverjenek. SDHI-fungicidet (Sercadis, Collis SC, Cantus, Luna Experience, Luna Privilege) ebben a szezonban már ne használjunk!

 

A peronoszpóra ellen azokon a területeken, ahol az elmúlt 12 nap során egyáltalán nem, vagy legföljebb csak egyszer történhetett fertőzés, maradéktalanul elegendő valamelyik kontakt készítmény (pl. Polyram DF 2 kg/ha, Delan 700 WG 0,5 kg/ha, réztartalmú szerek) használata. A veszélyeztetetteb területeken, ha fegyelmezetten – 10-11 napnál nem hosszabb időközönként – védekeznek, ugyancsak elegendő kontakt szerekhez folyamodni. A késői fürtfertőzések megelőzésében legjobb hatást most az Orvego (0,8 l/ha), a Mildicut (3-4 l/ha), a Profiler vagy a Pergado F készítményektől remélhetünk.

 

Rovar- és atkaölő szereket csak indokolt esetben használjunk.

 

A permetezések hatékonysága jelentősen függhet a területegységre kijuttatott permetlé mennyiségétől. A legjobb hatékonyság úgy érhető el, ha annyi folyadékot juttatunk ki, ami még éppen nem folyik meg a növényfelületen. A nagyon alacsony (200 l/ha alatti) lémennyiség következménye hatáscsökkenés lehet, különösen nagy melegben, amikor a parányi permetcseppek egy része elillan, még mielőtt a növény felületére kerülne.

 

 

Szekszárd, 2017. június 23.

 

Dr. Füzi István és Dr. Hoffmann Péter

fejlesztőmérnökök

keresés

rendezvénynaptár

HKSzCsPSzV
1234567
8910121314
15161718192021
22232425262728
2930

könyvajánló

Frei Tamás
Frei Tamás: Puccs Moszkvában
Puccs Moszkvában

folyóirat ajánló

IPM 2022/12
IPM 2022/12

könyvtári kölcsönzés

Online könyvtár

fotógaléria ajánló

Szüret 2022
2022.09.16. 18:00
fotógaléria megtekintése

partnerek

Márk Rosarium - Acsád
MÁRK ROSARIUM – A „RÓZSAEMBER” HAGYATÉKA

MÁRK GERGELY, a legnagyobb magyar rózsanemesítő több mint 700 fajtáját bemutató, látogatható gyűjteményes kert került kialakításra Acsádon.

facebook